donderdag 13 mei 2010

Tourists as moneymachines

Ofwel Money Makes The World Go Round...
Op dit moment ben ik echt toe aan een financiele paragraaf van deze weblog. De reden daarvan is gelegen in de gebeurtenis van hedenmiddag. Maar dat volgt wel in de loop van het verhaal. Het begint al in Den Haag. Chinese ambassade; half negen aanwezig; 11 uur aan de beurt. Om vervolgens 5 minuten later buiten te staan met een roze briefje.
Dit roze briefje is goed om de volgende week weer in de rij te gaan staan. 40 euro lichter staan we weer buiten...
de dag van vertek; via het reisbureau geregeld dat we voor de fietsen gelijk zouden betalen. De KLM dacht daar heel anders over. Dooir slim bagage bijh elkaar te doen konden we volstaan met een bijbetaling van 55 euro.
Chengdu Stad. We willen graag naar Tibet maar moeten een visum hebben. De wachttijd daarvoor is 6 dagen en er is geen enkele zekerheid dat we de fietsen ook daadwerkelijk mogen gebruiken. Een fietstochtje naar Sera over een afstand van 10 km. is niet mogelijk. Dat wordt dan een guided Tour met een gids. We hebben maar niet gevraagd wat zo'n permit mag kosten.
op deze manier hoeven we niet meer.
Chengdu Airport; een vriendelijk glimlachende mevrouw vertelt ons dat ze ons matst. We hoeven slechts 525euro bij te betalen voor de drie fietsen. 175 euro p.p voor een voor een derde gevuld vliegtuig.
Aankomst Kathmandu; we konden gelijk door naar Immigration. Voor 40 US dollar zijn we de trotse eigenaar van een multi-entry permit voor dertig dagen. Of we elke week een paar keer Nepal in en weer uit zouden willen gaan.
We zijn in Nepal en willen graag een trekking maken. Vanmiddag pakken we een taxi naar het beginpunt en laten ons voor 15 00 rupees ( 15 euro ) naar Berithanty vervoeren.
We gaan lopen en komen bij een checkpoint. Of we een permit hebben...
moet dat dan? Ja, dat moet; sterker je hebt er twee nodig. Een van de Annapurna Conservation Association ( 200 rupees) maar ook een permit van 20 dollar voor de S.T.E.E.N ( wat dat ook mogen beteken ) Deze permit kun je kopen in Kathmandu en in Pokhara. Daar waar we net uit vertrokken zijn voor een taxirit van 2 uur ( 1500 rupees)
Dus wij weer terug naar Pokhara met de taxi ( nu voor 1200 rupees ) om morgenvroeg alsnog de permits te gaan halen.
Ik geloof dat ik nu een aardig beeld heb geschetst van het fenomeen toeristische melkkoe..
Het enige voordeel is, dat we vandaag in Pokhara heerlijk Indiaas hebben gegeten.
Morgen gaat dit fdeest weer verder. Ik durf geen uitspraak meer te doen over de werkelijke vertrekdatum van onze trekking.
blijf de blog volgen en jullie zullen het weten.

6 opmerkingen:

  1. Het lijkt jullie niet gegund zeg.
    Maar blijven dromen.
    Sandra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt me dat je het trainingsritje op woensdagavond enorm gaat waarderen. Je hebt geen permits nodig, er fietsen geen chinezen mee en als gezelschap kost ik weinig. Uit solidariteit gaan we niet meer naar de afhaalchinees, dat zal ze leren!
    Desondanks hou de moed erin, binnenkort mogen jullie weer naar huis!
    Groet, Ineke Ebert.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Marcel,

    Na een weekje Santorini stap ik wat later in je Blogspot om te lezen hoe je reis een andere afloop krijgt dan je had gepland. Dat lijkt toch verdacht veel op het leven zelf, waarin je uiteindelijk precies aankomt waar je met JeZelf had afgesproken. Hoedan ook, ik heb het gevoel dat "de goden" je zeer gunstig gestemd zijn ... Je bent een illusie armer en een ervaring rijker. Maar belangrijker ... je leeft nog.

    Lieve groetjes,
    Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lieve Marcel,
    Het zit jullie niet mee.
    We hopen dat het jullie nu meezit en dat jullie veel kunnen genieten.
    Marcel wij zijn verleden week donderdag 6 mei naar VENICE geweest.
    Het was weer briljant en met een gastoptreden van Jeff Pevar.
    Daarna nog naar de meet en greet gegaan altijd leuk om met die mannen een babbeltje te maken.
    Het gaat jullie goed.

    Liefs Willem en Corrie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heej kanjer,
    Wat een achterlijke toestanden bij die hindoes. Het is ongelofelijk wat jullie tot nu toe hebben beleefd. Het zit jullie enorm tegen en draaien jullie ook nog een poot uit. Maar ik lees in jullie verhalen gelukkig toch een overlevingsdrang en zelfspot. Weet niet of ik deze trip wel had getrokken :-) Hoop dat jullie je toch een beetje vermaken. Zorg goed voor elkaar en hou ons op de hoogte. Take care mate! Steef, Lia en de kids

    BeantwoordenVerwijderen